اگرچه تقریباً تمام داروها در شیر مادر ترشح می شوند، ولی معمولاً غلظت های بسیار پایینی از آنها در خون شیرخواران دیده می شود. داروهای توصیه شده مذکور به ندرت ممکن است برای شیرخواران در دوران تغذیه با شیر مادر مشکل ایجاد کنند.
معمولاً مقادیر بسیار کمی از β آگونسیت های استنشاقی، استروئیدهای استنشاقی یا خوراکی و تئوفیلین در شیر مادر ظاهر می شوند؛ ولی در صورتی که دزهای بالایی از داروهای فوق، به ویژه تئوفیلین مصرف شود، موجب بروز تحریک پذیری و خواب آلودگی در تعدادی از شیرخواران خواهد شد. به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در خصوص زفیرلوکاست و زیلوتن، استفاده از آنها در دوره شیردهی توصیه نمی شود. در کل برای به حداقل رساندن غلظت دارو در شیر مادر توصیه می شود که داروی مورد نیاز 15 دقیقه بعد و3 تا 4 ساعت قبل از شیردهی بعدی مصرف شود.
آیا فرزند من نیز مبتلا به آسم خواهد شد؟
اگر چه برخی علل ابتلا به آسم همچنان ناشناخته مانده است، ولی احتمال آن در کودکانی که والدین و یا خواهر و برادر به آسم دارند، زیاد است.
با کمک عوامل زیر می توان میزان خطر ابتلا به آسم را در فرزندان کاهش داد:
- ایجاد فضایی عاری از دود سیگار در محیط منزل
- تغذیه شیرخوار یا شیر مادر حداقل به مدت 18 ماه
- پیشگیری از مایت های موجود در گرد و غبار منزل
- خوردن غذاهای غنی از ماهی
تأثیر عوامل روحی در خانم های باردار مبتلا به آسم
دوران بارداری، دورانی است که حتی خانم های سالم نیز از نظر روحی آسیب پذیر می شوند، اغلب خانم ها به دلیل تغییرات ایجاد شده در شکل و ساختار فیزیکی بدن، دچار حالت های روحی هیجانی می شوند. ترس از حاملگی و شکل گیری و پیدایش یک موجود زنده علل اضطراب و هیجانات اضافی هستند. این حالت ها حتی ممکن است در زندگی مشترک (به ویژه در رویارویی با همسر و فرزندان) نیز مشکل ساز شده و بحران ایجاد کند.
این استرس ها و حالات روحی در خانم بارداری که آسم و یا بیماری آلرژیک دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردارند؛ زیرا می توانند به عنوان عوامل شعله ور کننده در تشدید بیماری نقش داشته باشند.
علاوه بر آن، وجود علائم آسم به ویژه در صورتی که مانع خواب شود، می تواند به اضطراب یک حاملگی طبیعی اضافه شود. بنابراین، بیماران مبتلا به آسم و یا بیماری های آلرژیک ممکن است در کنار ترس از حاملگی نگرانی های دیگری نیز پیدا کنند؛ از جمله :
- آیا بیماری من اثری روی فرزندم خواهد داشت؟
- داروهای مورد استفاده من چه اثری خواهند گذاشت؟
- بارداری چه تأثیری بر سیر بیماری من خواهد داشت؟
- آیا علائم داروهای مصرفی با شیردهی تداخل خواهند کرد؟
- آیا بیماری من در بچه نیز ظاهر خواهد شد؟
موارد زیر در پاسخ به بیماران کمک کننده خواهد بود:
آموزش اطلاعات واقعی در موارد زیر:
- معرفی آسم و آلرژی
- تأثیر درمان مناسب بر روی بیماری و بارداری
- تأثیر متقابل آسم و حاملگی
- تأثیر انتخاب صحیح دارو بر نوزاد
- مسائل و مشکلات هنگام زایمان
- توراث آسم و بیماری های آلرژیک
- روش های ممکن برای کاهش آلرژی احتمالی در نوزاد
آموزش این اطلاعات به مادران، احساس غلبه بر ندانسته ها ایجاد کرده و اضطراب را کاهش می دهد.
- بیان ترس و نگرانی ها در حضور پزشک مربوطه خود اثر درمانی دارد.
- گرچه اغلب بیماران یک شبکه حمایتی خانوادگی _ اجتماعی دارند، ولی با این حال، کنترل و درمان آسم و آلرژی توسط پزشک، منبعی اضافی از حمایت ایجاد می کند. ویزیت های منظم و امکان دسترسی آسان به پزشک در مورد مسائل پیش بینی نشده، مشخصاً موجب کاهش اضطراب خواهد شد. همچنین احساس امنیت و اعتماد در بیمار ایجاد می کند.
- مادران بایستی احساس کنند که پزشکان و خود او به صورت یک تیم عمل خواهند کرد تا شانس تضمین سلامت مادر و فرزند را به حداکثر برسانند.
- گرچه اغلب خانم های باردار مبتلا به آسم و آلرژی نیاز به توجهات روحی ویژه ای ندارند، ولی تعدادی از آنها در صورت داشتن استرس های غیرمعمول می توانند جهت مشاوره و راهنمایی به روانپزشک مراجعه نمایند.
خلاصه
لازم است به خاطر داشته باشیم که خطر احتمالی به دنبال مصرف داروهای مورد نیاز برای درمان آسم بسیار کمتر از بیماری آسم کنترل نشده است زیرا می تواند موجب آسیب مادر و نوزاد شود. برای استفاده از داروهای ضد آسم و آلرژی لازم است که قبلاً با پزشک خود مشورت نمایید؛ به ویژه زمانی که قصد باردار شدن دارید یا اینکه باردار هستید.
برای کنترل بهتر آسم و کاهش خطرات ناشی از مصرف داروها لازم است که در تمام دوران بارداری تحت نظارت منظم و مداوم پزشک قرار داشته باشید.
گرد آوری و تنظیم : دکتر مهنازصادقی شبستری