بعضی از علائم حاد و خطرناک بیماری آسم را می توان با استفاده از داروهای استنشاقی کنترل نمود اما آنچه بسیار مهم و حیاتی است زمان و شیوه ی صحیح استفاده از دستگاه های استنشاقی می باشد!
هنگام بروز علائم و حملات آسم، داروهای موجود در دستگاه های استنشاقی می توانند در رهایی فرد از خس خس سینه، سرفه و تنگی نفس بسیار حیاتی باشند! در فرد مبتلا به بیماری آسم، اسپری استنشاقی از اصلی ترین مواردی است که هنگام خروج از خانه باید در کیف همراه خود داشته باشد! شایان ذکر است دستگاه های استنشاقی علاوه بر بیماری آسم برای بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) نیز بکار می روند.
اما آنچه مسلم است برای به حداکثر رساندن فواید داروهای استنشاقی و تاثیر آنها در بهبودی و کنترل علائم بیماری آسم، باید بخوبی از زمان و روش صحیح استفاده از دستگاه های استنشاقی آگاهی داشت!
در صورت استفاده صحیح از دستگاه های استنشاقی، مقادیر مناسب و مؤثری از دارو به داخل ریه های فرد بیمار رسیده و بدین طریق با اثر موضعی و سریع باعث کنترل مناسب علائم حاد در فرد می شوند.
همچنین در اثر استفاده صحیح از داروهای موجود در دستگاه های استنشاقی ممکن است نیاز به داروهای خوراکی و تزریقی (که دارای عوارض جانبی و نامطلوب بیشتری هستند) کمتر خواهد شد.
متاسفانه به رغم اثرات مطلوب داروهای استنشاقی، اما شواهد نشان می دهد که بسیاری از بیماران نمی توانند از دستگاه های اشتنشاقی بدرستی استفاده نمایند! تخمین زده می شود حدود 90 درصد بیماران از دستگاه های استنشاقی با میزان داروی قابل تنظیم (Metered Dose Inhalers MDIs)و یا 54 درصد از دستگاه های استنشاقی حاوی پودرخشک (Dry Powder Inhalers DPIs)، به روش صحیح استفاه نمی کنند!
عدم آگاهی از شیوه صحیح استفاده از دستگاه های استنشاقی موجب کاهش میزان داروی وارد شده به ریه های فرد بیمار و افزایش هدر رفتن دارو می گردد.
بدیهی است این امر موجب عدم کنترل بیماری، افزایش احتمال بروز حملات آسم و مراجعه به بخش های اورژانس بیمارستان ها، کاهش کیفیت زندگی و همچنین صرف هزینه های بالاتر برای درمان خواهد شد. علاوه بر این استفاده نادرست از دستگاه های استنشاقی ممکن است موجب باقی ماندن دارو در پشت گلو، زبان و یا در دهان گردد که این خود ممکن است باعث بروز عوارض جانبی مانند برفک دهانی یا گلودرد شود.
روش صحیح استفاده از دستگاه های استنشاقی برای بیماران مبتلا به آسم
