مشاوه با یک متخصص آلرژی جهت تعیین این مسئله که آیا علائم مربوط به واکنش های غذایی است یا علت دیگری دارد، ضروری است. پزشک برای رسیدن به تشخیص یکسری مراحل تشخیصی را طی می کند که اختصارا به آن ها اشاره می کنیم:
- شرح حال بالینی: در ابتدا پزشک با پرسش از بیمار یا والدین یکسری اطلاعات کلی درباره بیمار دریافت می کند. اطلاعاتی از جمله نوع غذای مسبب بروز علائم، چگونگی علائم، زمان بروز علائم بعد از خوردن غذا، توصیف نوع و شدت واکنش ها، تاریخچه خانوادگی آلرژی و نیز سابقه بیماری های دیگر و ...
- معاینه فیزیکی: در این مرحله معاینات فیزیکی جهت رد هر گونه علت پزشکی غیر مرتبط با واکنش ناخواسته به غذاها توسط پزشک انجام می شود. بعد از آن برحسب مورد، پزشک ممکن است از یکسری تست های تشخیصی استفاده نماید.
- لیست روزانه رژیم غذایی، علائم بالینی و داروهای مصرفی: پزشک ممکن است از شما بخواهد تا در یک بازه زمانی تمام غذاهای خورده شده توسط بیمار، همراه با ذکر زمان و تاریخ مصرف آن ها و نیز علائم ایجاد شده به دنبال مصرف آن ها را یادداشت نمایید. این کار در تشخیص غذای مسبب آلرژی، کمک کننده است.
- تست خونی: معمولاً افراد مستعد آلرژی دارای سطح بالای IgE تام سرم هستند. تست اندازه گیری IgE اختصاصی بر علیه یک ماده آ
لرژی زا در افرادی که دارای زمینه آلرژی هستند یا آلرژی دارند، انجام می شود. طبیعی بودن میزان IgE تام سرم و یا منفی بودن آزمون IgE اختصاصی دلیل قطعی برای رد آلرژی در بیمار نمی باشد.
لازم به ذکر است که میزان IgE اختصاصی سرم با کمک روش های مختلفی اندازه گیری می شود. روش
هایی مانند: Immuno CAP، RAST و ELISA - تست پوستی به روش پریک: این آزمون یک روش تشخیصی آسان است. در این روش یک فرآورده رقیق شده یا قسمتی از غذای مشکوک از طریق ایجاد خراش یا سوراخ (کمتر از یک میلی متر با نوک سوزن مخصوص لانست و با زاویه خاص) وارد پوست قدام ساعد یا دو طرف ستون مهره ها در پشت بیمار می شود.
نتیجه این تست پس از 20-15 دقیقه توسط پزشک خوانده و تفسیر می شود. - تست چالش: بهترین راه تشخیص آلرژی غذایی است که باید زیر نظر پزشک در بیمارستان انجام شود.
در طی انجام این تست کلیه غذاهای مشکوک به آلرژی زایی از رژیم کودک حذف می شود. پس از 4-2 هفته در صورت بهبود، علائم غذاها یکی یکی و با فواصل معین به رژیم غذایی کودک اضافه می شوند تا زمانی که بیمار علامت دار شود و غذای مقصر شناخته شود. لازم به ذکر است که انجام پرهیز غذایی و آزمون چالش باید حتما زیر نظر پزشک صورت گیرند.