1- دهان
2- مری و معده
3- رودهها
4- ریه (آسم به خصوص در سنین کودکی)
5- آلرژی بینی و سینوسها
6- گوش (به خصوص در زیر 1 سالگی در شیرخواران)
7- پوست
1- دهان
2- مری و معده
3- رودهها
4- ریه (آسم به خصوص در سنین کودکی)
5- آلرژی بینی و سینوسها
6- گوش (به خصوص در زیر 1 سالگی در شیرخواران)
7- پوست
یکی دیگر از علل مهم آلرژی، استفاده از غذاهای پردازش شده امروزی است که مملو از افزودنیهای متعدد شیمیایی است و بسیاری از این افزودنیها سبب بروز واکنشهای پرقدرتی میشوند. حالت آلرژی، ممکن است حاصل عدم تعادل جیرهی غذایی باشد. ممکن است قدرت بدن در مقابله با قند به علت دریافت بیش از حد قند تصفیه شده و بینظمی در میزان قند خون یا عدم تعادل ویتامین و مواد معدنی به علت الگوی استفاده از جیرهی غذایی ناقص از بین رفته باشد.
برای تشخیص خوراکیهای آشفتهساز دو روش وجود دارد. روش اول براساس جیرهی حذفی آزمون و خطا است. با این روش به طور خودکار، بسیاری از خطرات و غذاها حذف میشود. تا آنجا که ممکن است باید از غذاهای ارگانیک و پردازش نشده استفاده کرد و به این ترتیب است که یک مجموعهی دیگر خطرات مثل حشرهکشها، افشانههای مختلف و سایر سمها کنار گذاشته میشود.
بعد از حذف بسیاری از عوامل آشفتهساز تا حد ممکن، برای یقین به پیدایش هر نوع نشانههای مشکوک ناشی از غذا باید جستجو از خویش آغاز شود.
در این زمینه بهتر است از جیرهی حذفی استفاده شود و غذاهای مشکوک به مدت دو هفته کنار گذاشته شود تا علت مشخص گردد.
گاهی با تغییر مارک یا نوع، میتوان غذای جانشینی یافت که مایهی ناراحتی نمیشود.
زمانی این تشخیص را تعیین می کنیم که بیمار فقط به غذاها حساسیت دارد و با مصرف غذای خاص در هر مرحله فرد مبتلا به آلرژی می شود.
در دهان میتواند آفت ، در زبان ایجاد زبان جغرافیای( اگر زبان جغرافیایی به علت آلرژی باشد آن آلرژی غذایی است) ، در گل خارش ، التهاب گلو و گرفتگی صدا ، ترشحات پشت حلق ، در معده میتواند به عنوان عدم تحمل غذا یا ایجاد استفراغ خود را نشان دهد. به هم خوردگی معده(رو دل) GI upset -در مورد زخم معده و دازدهه آلرژی از علتهای انتهای لیست میباشد. در رودهها میتواند ایجاد اسهال مکرر به خصوص در شیرخواران و حتی یبوست از علائم آلرژی غذایی باشد.
توضیح خاص:
برای همه علائم گوارشی اول به فکر علتهای غیرآلرژی باشیم و سپس به علت آلرژی فکر کنیم و حتی اگر هیچ علتی برای مشکلات گوارشی پیدا نشد میتوانیم آن را آلرژی محسوب کنیم.
1- هر غذا یک Single Allergen نیست و آلرژنهای زیادی در یک غذا میباشد.
2- آلرژنهای مشترک بین غذاها زیاد دیده میشود.
3- آلرژی غذایی میتواند علائم گوناگونی در بدن ایجاد کن.
4- هر عضوی از بدن را میتواند مبتلا کند.
5 – آلرژی غذایی بر خلاف آلرژی استنشاقی به فرم حملهای نمی باشد.
6- سیر آلرژی غذایی پیچیده ، متغیر و متضاد میباشد.
7- تا امروز تست اسکرین پیدا نشدهاست. تستهای تشخیصی قطعی نیز وجود ندارد. فعلاً DBCT تست چالش کور دوطرفه استاندارد طلایی میباشد.
8- حداقل یک هفته برای بررسی یک غذا باید صبر کرد.
9- سختترین رژیم ، رژیم غذایی انسان غارنشین بایستی توصیه کرد. رژیم انسانهای غارنشین مواد خام و گاهی گرم کردن آن مطرح می شود.
اساس عادات غذایی هر خانواده یکسان می باشد ولو ظاهراً غذاهای مصرفی فرق کند.
نخورند هر چه را دوست دارند یا بخورند هرآنچه دوست ندارند..
رژیم مخصوص حذف قارچهای انگلی
از مصرف مواد زیر خودداری کنید:
آبجو و شراب
نانهایی که حاوی مقدار زیادی خمیر ترش هستند (از قبیل: نانهای ترش مزه، نان جو سیاه سبوسدار و برخی از کیکها)
دوغ، خامه ترش مزه
کنسرو آب میوه و کنسرو گوجهفرنگی؛ سایر کنسروها، مگر این که فوراً پس از باز شدن به مصرف برسند
هر نوع پنیر
شراب سیب
میوههای خشک شده (از قبیل زردآلو، کشمش، آلو، خرما و انجیر)
غذاهای کهنه، به خصوص ماهی و گوشت که بیش از یک روز مانده باشند.
انواع قارچها
کلم پخته
ماهی دودی و گوشت کنسرو (شامل سوسیس، کالباس، گوشت قورمه و دیگر اغذیه حاضری)
سرکه و غذاهائی که حاوی سرکه هستند (از قبیل سس گوجهفرنگی، چاشنیها، زیتون سبز، ترشی ها و سس مایونز)
به نظر میرسد که نشانههای آسم بعد از خوردن غذاهای چینی که حاوی مونوسدیم گلوتامت هستند، نمایانتر میشود.
معمولاً رستورانها، مواد سولفیتدار به کاهو میزنند تا از تغییر رنگ و پلاسیدگی آن جلوگیری کنند. اغلب رستورانها برای حفظ سفیدی سیبزمینی نیز از سولفیت استفاده میکنند.
همچنین، مواد سولفیتدار در اکثر شرابها و آبجو و بعضی از آبمیوهها، خشکبار، برخی از نانها و کیکها و غذاها به کار میرود.
اگر به سولفیت حساسیت دارید، در نظر داشته باشید که این مواد ممکن است داروهای قلبی، آنتی بیوتیکها، محلولهای تزریقی داخل سیاهرگ، استروئیدها از قبیل (دکسامتازون) ضدّ دردها و بعضی از داروهای آرامبخش وجود داشته باشد.
کاهو و بعضی سبزیجات خام که در رستورانها مصرف می شود
آبجو، شراب، بعضی از آب میوهها
سسها و کرمها، به خصوص آنهائی که حاوی اوکادو (نوعی میوه شبیه انبه) هستند
غذاهایی دریائی (به خصوص میگو)
انواع غذاهای بستهبندی شده (برچسبها را به دقت بخوانید)
رایجترین موادغذاییای هستند که مبتلایان به آسم باید از آن اجتناب کنند:
داروهای ضد آسم: ایزوپرل، برونکوسول، آلوپنت، محلول متاپرول چند بار مصرف، برای مصرف در اسپری (اما آلوپنت یک بار مصرف فاقد سولفیت است)
اگر اجرای رژیم غذایی لازم باشد، کمبود ماده غذایی منع شده باید به نوعی جبران شود.
مطالعه دقیق برچسب مواد غذایی، معمولاً برای تشخیص استفاده از سولفیت مفید است.
روش دیگر تشخیص علت آلرژی «آزمون نبض» دکتر کوکا Coca است. این روش به این صورت انجام میشود. پیش از صرف وعدهی غذا، تعداد نبض در دقیقه شمرده میشود. سپس از یک وعدهی غذایی استفاده میشود که فقط دارای یک نوع خوراکی است. نیم ساعت پس از خوردن این خوراکی، دوباره نبض گرفته شده و تعدادش شمارش میشود. افزایش خفیف تعداد نبض، پس از خوردن غذا، حتی تا 16 ضربهی اضافی طبیعی تلقی میشود.
در صورتی که تعداد نبض از 84 فراتر نرود، آلرژی وجود ندارد. اما اگر تعداد نبض از یک مقدار فراتر رفت و تا یک ساعت پس از خوردن وعدهی غذایی بالامانده شخص به آلرژی غذایی دچار است.
اما، بهترین راه پیشگیری از آلرژیها یا مسلط شدن بر آنها، تقویت مقاومت کلی جسم است تا در دام هر آلرژی که در معرضش قرار میگیرد نیفتد.
در آغاز این کار، بیمار باید با 4 یا 5 روز، روزهی آب میوه، درمان را شروع کند، تکرار روزهای آب میوه، احتمالاً سبب تحمل آلرژیهای قبلی میشود. بعد از روزهی آبمیوه، بیمار باید در رژیم غذایی خود از یک چیز استفاده کند و یک هفته فقط از سبزی یا میوههایی مانند هویچ، انگور یا سیب استفاده نماید. بعد از یک هفته، یک خوراکی دیگر به وعدهی غذایی افزوده میشود. هفتهی بعد، خوراکی سوم به غذا افزوده میشود و جیرهی غذایی به این ترتیب ادامه مییابد. بعد از هفتهی چهارم، میتوان غذاهای پروتئینی را هر بار یک مورد وارد جیرهی غذایی کرد. در حالت بروز واکنش آلرژیک نسبت به غذایی که تازه وارد جیرهی غذایی شده است باید آن خوراکی قطع شده و خوراکی جدیدی آزمایش شود. به این طریق، میتوان در نهایت تمامی آلرژنهای واقعی را از جیرهی غذایی حذف نمود.
بدن برای انجام فعالیت روزانه، به ذخیرهی قلیایی بزرگی نیاز دارد. بسیاری از موارد با افزایش ایجاد اسید روزانه مثل استفاده از خوراکیهای ناباب، خستگی، استرس روانی و فقدان خواب ممکن است بر ذخیرهی قلیایی بدن تأثیر کند. تقویت ذخیرهی قلیایی طبیعی بدن با استفادهی آزاد از خوراکیهای ایجاد کنندهی قلیایی برای افراد دچار آلرژی بسیار اهمیت دارد.
خوراکیهایی که باید از جیرهی غذایی حذف شوند عبارتند از: چای، قهوه، شکلات، نوشابههای حاوی کولا، الکل، قند، غلات تصفیه شده، گوشتها، ماهی، مرغ، شیر، پنیر، کره، خوراکیهای دودی، نمک سود، ترشیها و غذاهای حاوی هر نوع افزودنی شیمیایی، نگاهدارنده و طعم دهنده، این خوراکیها یا سبب انباشته شدن سموم و یا تحریک بیش از حد غدههای فوق کلیه یا فشار آمدن بر تولید آنزیم لوزالمعده یا اختلال در تعادل قند خون میگردند.
به منظور پیشگیری؛ تمامی مجموعههای ویتامین C که به بیوفلاونوئیدها bioflavonoid شهرت دارند توصیه شدهاند. استفاده از این مواد به تدریج سبب تقویت تراوایی یاخته شده و به ایمن شدن بدن در برابر آلرژیهای مختلف و به ویژه تب یونجه کمک میکند. غالباً افزودن B5 یا اسید پانتوتنیک سبب تسکین خوب رنجوران آلرژی میشود. آلرژیهای متعدد ممکن است به علت عملکرد ضعیف غدهی آدرنال ایجاد شده باشد. در اینگونه موارد استفاده از مقدار آزادانهی اسیدهای پانتوتنیک به علاج بیمار کمک میکند ولی پیدایش بهبودی کامل چند هفته به طول میانجامد. استفاده از مقدار کافی ویتامین E نیز سودمند است زیرا این ویتامین، طبق بررسیهای انجام شده دارای خواص مؤثر آنتیآلرژیک است.
اما در بیماری دیگر آلرژی که غذاها به علت واکنش متقاطع موجب بدتر شدن علامت فرد می گردندتشخیص آلرژی غذایی خاص مطرح نمی باشد.
عمده موارد درگیری درمخاط(منطقه دهان)و سپس پوست می باشد و درگیری سیستم گوارشی در اولویت بعدی و همچنین ممکن است درگیری تنفسی نیز ایجادکند.
بیشترین سنی که آلرژی غذایی خاص ایجادمی شود دوران کودکی می باشدکه بخصوص در سال اول زندگی در غالب حساسیت به شیرگاو مطرح می باشد.
1- زمان حمله وتشدید بیماری : توصیه اکید این است که پرهیز جدی و کامل باشد که
شامل تجربه قبلی خود (ولو مشکوک یا قطعی )
تجربه قبلی همه انسان ها که تحت عنوان غذا های سودایی یا غذا های طبع عمدتا گرم شناخته می شوند
غذا های که در تست پوستی مثبت شده بوده اند
غذا های که با گرده گیاهان واکنش متقاطع دارند
غذا های که به یک خانواده تعلق دارند مصرف نکنند.
2-در موقعی که در وضعیت سالم هستند که محدودیت خیلی کمتر می شود
فقط زیاده روی نکنند یا غذای که در تجربه قبلی قطعا مشکل داشته مصرف نکنند و یا از این به بعد تجربه کنند که ظرف مدت عمدتا تا نیم ساعت و حداکثر تا دو ساعت بعد از خوردن یک غذا ،علائم آلرژی را پیدا کنند و تکرار هم شده باشد که یقین کنند که به آن غذا حساسیت دارند مصرف نکنند.
غذای که به آن حساسیت قطعی دارید (چه با تجربه قبلی خودتان یا تست پوستی مثبت ) بایستی 3الی5سال از مصرف آن غذا خود داری نمایید و ظرف این مدت حتی برای تست هم که شده ذره ای از آن هم نخورید
اگر کسی به غذا های تحت عنوان آجیل می شناسیم یا با غذا های دریایی حساسیت داشت بهتر است تا آخر عمر از آن ها مصرف نکند منظور همان تک غذای خاص است مثلا اگر با میگو مشکل داشت فقط میگو همه عمر نخورد یا اگر فقط با گردو یا بادام زمینی مشکل داشت فقط همان غذا تا آخر عمر مصرف نکند
بشریت طی قرن ها دریافته بود که هرکس خربزه بخورد بایستی پای لرز آن هم بنشیند و در نهایت طبع گرم یا سودایی جا افتاد که آلرژی زا ترین آن ها خانواده خربزه –بادمجان – آجیل –کاکائو- موز- انگور و.... می باشد بایستی اشاره کرد که گوجه فرنگی،ماهی، هندوانه با این که در طب قدیم سرد می دانند ولی آلرژی زا هستند پس طبع غذا ها با انسان ها فرق دارد و علم امروز این گونه نگاه نمی کند
بادمجان و گوجه و سیب زمینی،سیر و پیاز و ترخون و اسفناج و کرفس،بادام زمینی، گردو، تخمه، پسته، فندق، سویا و برخی از حبوبات،میگو،خرچنگ،صدف،موز،انبه،آناناس و کیوی